menjadors escolars ecològics

DINA'MPer canviar el món des de l'escola, menjant. entrar

 

Gestor de Menjadors ecològics.

probam

Dina'm. Programa per a menjadors escolars ecològics.


A les seguents pestanyes podreu accedir als diferents serveis que us oferim dins aquest programa.


  • Introducció
  • Sensibilització
  • Software
  • Notícies
  • Autodiagnosi

INTRODUCCIÓ PROJECTE INNOVADOR:DINA'M

El Projecte DINA'M "Dina'm-ització de menjadors escolars ecològics" va néixer al 2008. Va consistir en la creació d'una plataforma per facilitar el diàleg entre productors locals i menjadors escolars amb un punt d'unió: els aliments ecològics.
Aquest projecte va ser una iniciativa de DINAMIS i la Fundació Onyar, i va estar subvencionat en un 70% pel programa de Projectes Innovadors, patrocinat pel Servei d'Ocupació de Catalunya i cofinançat pel Fons Social Europeu.
El que podeu fer ara d'aquesta iniciativa, ho trobareu a les diferentes pestanyes.
Sintesi Memòria 2008-2009



RESUM DEL PROJECTE

Crear una plataforma d'economia associativa per facilitar el diàleg entre consumidors i productors d'un territori.
Promoure el consum de productes ecològics i locals.
Dissenyar un software de simulació de consum i de la producció.

grafic

ESTUDI D'AGENTS POTENCIALS DEL PROJECTE

1. La primera fase es va completar amb l'Estudi de la pagesia i la producció agrària ecològica de les comarques gironines (veure memòria complerta) .
2. L'estudi del potencial de reconversió de la Vall de Llémena va ser molt participatiu amb 42 Explotacions, i ha generat un model de treball que ha quedat reflexat en l'Estudi d'experiències innovadores i creatives de la pagesia de la Vall de Llémena (Document Annex) .
3. L'estudi de les escoles es va realitzar entre 112 centres del Gironès, Selva i Pla de l'Estany , dels quals van participar activament 18 centres que afectaven a 5.523 estudiants i 2.523 comensals (45% dels estudiants).
4. Al 2011 s'ha el·laborat l'estudi de menjadors escolars del Vallès Oriental, creant una metodología d'indicadors sobre com està un centre, un territori, ... i quines son les accions més adients a desenvolupar en cada cas.
Podeu fer el qüestionari de diagnosi a la pestanaya DIAGNOSI.

ACCIONS DE SENSIBILITZACIÓ

tronjaS'ha creat el programa de la setmana per canviar el planeta menjant, que s'ha ofert a les escoles o municipis com un paquet d'accions de sensibilització multinivell. El programa inclou:
Tallers per les escoles dirigits i adaptats a cada nivell escolar.
Presentacions de la guia de l'alimentació ecològica a l'escola i a casa.
Visites a les explotacions ecològiques.
Apadrinaments de bestiar o de collites.

 

Taller de pa

taller de paSabeu que hi ha moltes varietats de blat i que només en consumim dos o tres?
Sabíeu també que el pa és un dels aliments coneguts, més antics de la Humanitat?
Sabeu que els cereals, perquè ens proporcionin molts nutrients, els hauríem de menjar complets ( o sigui, integrals, sense refinar)?
Els cereals són molt necessaris per a tenir una alimentació sana i completa. A més, hi ha varietats que són molt típiques d'algunes zones, com per exemple el fajol (molt consumit antigament a la Garrotxa) i que estem recuperant el costum de menjar-lo.
Us engresca conèixer tot això i moltes més coses sobre el pa i els cereals? Doncs us convidem, en aquest taller, a fer pa i a conèixer tot això posant les mans a la massa!

Canviem el planeta menjant

canviem el planeta menjantNo heu pensat mai que quan anem a comprar el nostre menjar, estem ajudant o desafavorint a altra gent? En allò que gastem els nostres diners és on es mostren les coses a les quals donem importància.
Sabíeu que certs productes que consumim perjudiquen a algunes persones que viuen en altres països i també en el nostre? En aquesta activitat serem molt minuciosos a l'hora de mirar d'on provenen els productes que comprem i a qui estem afavorint o desafavorint quan els consumim.
Muntarem un mercat a l'aula, comprarem productes i esbrinarem d'on provenen i gràcies a qui.

Taller d'horta ecològica

hort ecològicPer tenir un primer acostament a l'hort i les tasques que implica, Dinamis ha preparat aquesta activitat.
A part de tenir l'experiència de preparar la terra, sembrar i plantar, Dinamis enfoca el taller des del punt de vista de l'agricultura ecològica i de les temàtiques que s'hi associen: fertilitat de la terra, ús de remeis no químics per combatre plagues, modalitats d'agricultura ecològica...
Els més menuts podran gaudir de remenar la terra i les llavors, els més grans, a més, podran fer un treball de descoberta d'altres formes de veure la terra.

 

Consulteu les nostres ofertes educatives:

 

setmana dinam setmana verda

SOFTWARE DE SIMULACIÓ I PRODUCCIÓ

El software que es va generar dins el projecte innovador, permetía mitjançant una sola pantalla la confecció de menús directament sobre el calendari, anàlisis de costos, comandes i altres funcionalitats.
Està previst treballar próximament en la seva adaptació per incorporar-lo a aquesta plataforma.
Presentació DINAMIS SIMULADOR

dinam

El contenido de esta página requiere una versión más reciente de Adobe Flash Player.

Obtener Adobe Flash Player

Hem creat una metodologia d'indicadors per avaluar la situació particular de cada centre, o dels centres d'un territori o comarca. A partir d'aquesta avaluació podem recomanar quines són les accions més adients a desenvolupar en cada cas.Podeu descarregar-vos el formulari PDF de diagnosi aquí.

 

I també us recomanem la lectura del manual següent manual A TAULA